Här har vi samlat diverse om Trångholmens historia, tillägg och fler historier mottas tacksamt.

Brev från Elisabeth Moberg

Nedtecknat av Elisabeth Moberg, mamma till Georg Moberg, Karklö 1:14, Helenedal, och avskrivet av red.:

Hela Trångholmen, 50% av Idholmens norra del, Högholmen, Lila Idholmen och Krokholmen köptes av min (Elisabeths) morfar och mormor. De byggde sedan Gammelgården och där föddes sedan fyra barn, Jalmar, Teresia (död) och Linda, som var min mamma.

Linda gifte sig med John, som var född på Karklö. Min morfar dog när han var 39 år gammal och mormor gifte om sig med August Svensson som blev pappa och Josef blev Gunnars (?) pappa.

Elisabeths morfar ”sålde” udden för 50 kronor på 50 år till sin syster, som hade en dotter gift på Alsvik.

När mormor sedan avled delades ”Gården” mellan barnen. Hjalmar valde Idholmen. Frits som var brobyggare i Amerika valde ”penningar”, Teresia var död och mamma Linda och pappa John valde resterande del av ”Gården”.

Pappa och mamma sålde sedan ”Gården” till källarmästare P A T Hagman (från Nynäshamn?), men undantog Helenedal och flyttade dit.

Elisabeth är född i Gammelgården. Hagman var svärfar till Hugo Fogelström, Sven Fogelströms farfar.

Elisabeths farfar (?) Gunnar Karlsson bodde på Karklö ”riksdagsmannagård”. En halva av den gården såldes till Hugo och Alma (?) Fogelström, föräldrar till Sven, en syster Anna – Lisa och en broder. Anna Fogelström är äldst av källarmästare Hagmans sex barn. Den yngsta hette Julia, ”Jullan”:

Gunnar Karlsson friade till Elsa från Skälvik.

Sedermera såldes ”Gården” till Meeths, som sedan sålde till Åhlens. Åhlens sålde till Jan Persson, som i sin tur sålde Herrgården till Tore Dahlman och Gammelgården till Stefan Elving. Herrgården ägs nu av Michael Lööw och gammelgården av Iris Siggelin.

Persson har sedermera sålt Stallet till Rolf Blom, Höjden till Bäckströms, Udden till Jon och Claes Lekander.

Meeths

Herman Meeths köpte norra delen av Trångholmen 1915 av en källarmästare från Nynäshamn. Syftet var att anlägga ett mönsterjordbruk med ladugård och kreatur. Ett stort växthus byggdes med så exotiska plantor som vindruvor och persikor. Det finns också en planteringsplan för en större parkanläggning från 1917 men det genomfördes aldrig till fullo. Dock erinrar promenadgångar och många planterade träd, som blodbok, ek, kastanj, ask, ädelgran etc. om de storslagna planerna.

Efter ritning av en arkitekt Grate uppfördes huvudbyggnaden, ett hus i stortegel med putsad fasad, i två våningar plus vind med högt helvalmat tak med svängd profil. Fasaden i  nordväst försågs med en stor veranda och en övre balkong för att ge huset ett herrgårdsliknande utseende. Husbygget påbörjades 1917 och blev klart 1919. En för sin tid mycket modern anläggning anlades, ett vattentorn med borrad brunn och eget elverk för vattenpump och belysning.

När Herman Meeths fyllde 50 år 1931 donerade han huset som semesterhem till personalen på hans konfektionsföretag. 1967 övertog Åhlen & Holm  verksamheten för att 1974 stycka av området och sälja ut till privatpersoner.

Läs även mer om vattentornet: